Vadertje Hoelaat?

zaterdag, maart 29, 2008

Overpoep

Hee! Zult u zeggen bij het zien van deze titel. Laten we het vlug uitleggen. Wij hadden via en mede daardoor van de bekende Wim weer een route gevonden in Overschie. Nu kent u de heren en wij zijn altijd in om het verleden te duiden. Dus ontstond alras een discussie naar het hoezo. Daarbij is bekend dat wij alles uit de kast halen om te verklaren, soms zelfs heilig.
Het moet dan als volgt zijn gegaan dat men in vroegere tijden naar den overzijde ging om de grote boodschap te deponeren. Men ging als het ware over scheit. Dat hierbij soms de schie een rol speelde maakt het alleen maar lastiger. Wij kunnen ons derhalve voorstellen dat het niet lekkerbekt om bij de beantwoording van adresondervraging te moeten zeggen: ik verblijf in overscheit. Vandaar met de schie om de hoek werd het allengs overschie.
Goed, nu de wandeling als haarzelve.
U parkeert de bus of eigen vervoer in overschie aan de zestienhovensekade, bij de kruising met de Burgemeester Bosstraat. Wij stonden er heerlijk en ook het weer was zoals vanaltijds. Via de B Bosstraat (!) gaat u RA de plassingel in. Wij kunnen hier grappen maar natuurlijk. Aan het einde LA en langs de speeltuin tot u ongeveer niet meer verder kunt en dan RA over een brug. Op het dijkje RA en zodra u het bekende hotel bij de luchthaven ontdekt gaat u richting vliegveld en ruim voor de ingang van het vliegveld gaat u naar links, een goed onderhouden fietspad op.
Op dat moment werd er van de bovenkant vocht op de heren losgelaten wat normaal gesproken vanuit de rugregionen intern ontstaat. Maar ten bewijze moge dienen. Wij trokken ons niets aan van verwonderende blikken van automobilisten die zich afvroegen waarom wij in dit prachtige weer niet lekker naar huis gingen. Nee, dan wij...! Aan het eind van de weg LA, u oversteekt de A13 maar vrijwel direct verlaat u aan de linkerkant het oversteekgedoe en gaat onderlangs RA richting Zweth. Hoewel de heren al honderden jaren deze route met auto e/o fiets begaan valt het op dat er altijd nieuwe zaken zijn ontdekbaar. Wat dacht u van een heus landgoed? Wat dacht u van de oudste der echte bomen? Wat dacht u van zelf te openen hekken? Niet het sluiten vergeten waarvan akte. Het was overigens een topdrukte op het water en aanvaringen lagen op de loer. Gelukkig werden de schippers niet teveel afgeleid door de heren. Wij maar ook u lopen helemaal door tot de plaats Zweth en pas daar biedt een brug oversteekgelegenheid en gaan we in feite over tot een zinloos teruglopen aan de andere kant van het water, maar let op. Voorbij Kandelaar gaat men LA een asfaltpad op. Overigens hadden wij tijdens dit open deel van de route erg fijn weer tot onze beschikking. Wat dat betreft maar ook anders komt regenkleding zeer onderwegpas. Wanneer u op de dijk langs de schie loopt en voorbij een vervallen huis RA een puinpad op gaat (valt best mee) loopt men langs de poldervaart en dan de polderweg. Die is heel lang. Heel lang.
Hier viel ons ook het eerste steen ritueel op. Men doet hier zeker niet mee als de eerste niet is gelegd. Hoewel het tellen niet de sterkste kant van de lokalen is heeft men over het algemeen allemaal wel een eerste steen. Een waarschuwing voor mogelijke huizenkopers (Frans !) lijkt hier op den plaats. Er zijn ook lokaties waarbij eerst de rest is gelegd en dat is dan zo gebleven. Ook viel ons op dat sommigen niet wisten dat er 'een boven ' is wat zo nu en dan ook best geverfd dan wel onderhouden dient te worden. Ook van andere panden, waarvan volgens Frans intern slechts ruimte is voor de kabouters onder ons, bleek de staat van onderhoud toch een rekbaar en schaalbaar maar zeker ook zichtbaar een begrip te zijn. Maar wat niet weet.
Bij de Metalimex steekt men over , dan LA naar de Overschieseweg en als u het aandurft over de hoge brug de overschiese dorpsstraat in. Links om de kerk en tegenover een andere heilige plek RA genoemde zestienhovensekade in en op weg naar de eigen auto of bus.
Het weer werkte gedurende het laatste uur weer mee, dus kwamen wij daar toch weer afgedroogder aan dan ooit tevoren.
Zoals wij wel vaker zeggen: entschuhen bitte. Und die vorige Schuhe anziehen. Dat ritueel is meer dan. Vervolgens op weg naar een lokatie ter verkrijging van bieren en warme voorhapjes. En zo geschiedde.
Het toeval wilde dat wij ca 12 km liepen en knap 2 uren en dat op deze barre tocht.
Hadden wij u reeds verteld dat er gedurende de route nauwelijks sprake was van geluidsoverlast?

Op de in de vorige kennisgeving geduide plek kunt u deze en andere Wimmers opvragen. Nogmaals Wim, grote klasse.

Geen opmerkingen: